tisdag, april 28, 2009

Äcklig fot och Leaf Hound

Leaf Hound bildades som Black Cat Bones i London 1968 och innehöll medlemmar som senare skulle förgylla både Foghat och Free. Ett album spelades in under det ursprungliga namnet, och Leaf Hounds debut, mästerverket "Growers Of Mushrooms" (fantastisk titel), gavs ut 1971 och låter lika hänsynlös än i dag. En ofta förbisedd hörnsten i grundandet av den genre vi i dag kallar heavy metal. Efter två plattor tackade den gudebenåde sångaren Peter French för sig, och bandet rann ut i sanden.

Istället började han skråla i såväl Cactus som Atomic Rooster och gav ut en soloplatta 1978.

Med åren blev bandet alltmer kultförklarat och har till och med fått ett japanskt skivbolag döpt efter sig. Leaf Hound återförenades 2004, dock var bara Peter French kvar från de gyllene åren. Guldpipan visade sig vara i det närmaste intakt, däremot var han oroväckande lik en kombination av Nicole Kidmans äkta hälft och en pung. Poängavdrag där.

"Unleashed", bandets första platta på tjugosex år, gavs ut 2007 och året därpå bjöd gôbbarna på en sanslös spelning på Melloboat. Var du inte där hoppas jag att du grinar dig till sömns.

"Freelance Fiend", förmodligen bandets bästa låt, gavs ut som singel i en liveversion på Lee Dorrian's (Napalm Death, Cathedral) etikett Rise Above 2006.

"Freelance Fiend", ja. Helvete vilken låt. Tre minuter ren sadism - öppningsriffet skär igenom diamanter och klyver atomer. Så distat att det känns som om högtalarna ska spräckas hur mycket man än sänker volymen. Så överstyrt att gitarren förmodligen spelade av sig självt. Så rått att amalgamfyllningarna bultar i takt och ber om nåd.

Visst, 1971 hade rocken utvecklats mycket och efter allt från The Sonics och The Who till Jimi Hendrix och The Stooges var folk knappast inte ovana vid rundgång, distat slammer och allmänt kaos, men trots detta borde "Freelance Fiend" blåst kamelhårsjackan av hela familjer övervintrade hippies. Om de hade hört den vill säga, tyvärr gjorde Leaf Hound inget större intryck på sin samtid.

Köp cd-utgåvan här eller hosta upp ett par tusenlappar för originalet på eBay.

Dagens mp3:a
Leaf Hound - Freelance Fiend


Tja, jag tror det var allt. Då var det bara foten kvar:

5 kommentarer:

 1. Al Wilson och nu Leafhound. Mycket lovande start! Lycka till med bloggen.

  SvaraRadera
 2. är det dennis lyxzén md micken?

  SvaraRadera
 3. Jag var NÄSTAN på Melloboat-spelningen. Var dock så satans sjösjuk, trots tabletter och allt, att jag var tvungen att gå till hytten istället :(

  SvaraRadera
 4. Lyxzén? Ser mer ut som Elliot Smith i mina ögon.

  SvaraRadera